Ga gewoon eten.

Dieet

 Het woord dieet heeft een negatieve lading gekregen. Het gaat vaak samen met de gedachtes ik mag niet snoepen, ik moet streng zijn voor mijzelf, ik eet alleen nog maar gezond, ik mag niet te veel calloriën eten enzovoorts. Het is meestal het eerste waar je aan denkt als het gaat om afvallen of een gezonde leefstijl. Je gaat het van nu af aan helemaal anders doen en vol enthousiasme begin je aan je nieuwe voornemen.

ongezond eten

Daar wordt door ondernemers handig op ingespeeld, er wordt misbruik gemaakt van je goed gelovigheid. Er zijn inmiddels al heel veel diëten op de markt gebracht waar flink aan wordt verdiend. Ze beloven je gouden bergen, de een is nog beter dan de ander maar is dat ook zo. We willen het zo graag geloven. 

Ja diëten werken maar werken zo ook voor jou.

In mijn ogen werkt een dieet pas wanneer je daarmee je doel bereikt en deze de rest van je leven is vol te houden. Ga jij in een keer je hele leven omgooien en ontzeg je jezelf een heleboel dan zul je in het begin inderdaad afvallen. Er komt ook een moment dat het afvallen wat moeizamer gaat en dan weet ik zeker dat je zult afhaken. De vele veranderingen en ontzeggingen vallen je zwaar. Pak je daarna je oude levensstijl weer op dan zul je weer aankomen en met een beetje pech weeg je na een tijdje meer dan voordat je begon met je goede voornemen.

Dit soort ervaringen/teleurstellingen werken niet mee om je doelen te bereiken. Niet voor je psyche maar ook niet voor je lijf.  Je lijf zit complex in elkaar en reageert niet goed op de vele pogingen om gewicht te verliezen. Het wel bekende jojo effect.

afvallen
Hoe kan ik dan wel snel gewicht verliezen.

Ik zal je helaas teleur moeten stellen. Zoals het spreekwoord al zegt. Haastige spoed is zelden goed. Snel afvallen werkt misschien voor nu maar niet op lange termijn. Je bent ook niet in twee maanden tijd zoveel aangekomen, verwacht dan niet dat het er wel zo snel afgaat. Afvallen kost tijd, tenminste als je het goed wil doen en het er voor de rest van je leven af wil houden. Goed afvallen begint met bewust worden van wat je doet en waarom je dat doet.

De basis van gezond afvallen.

Heb jij het goede voornemen om te gaan voor een gezonde leefstijl dan kan ik nu al zeggen dat ik enorm trots op je ben. Je staat op het punt om kleine veranderingen aan te brengen in je leven die je gaan helpen om dat doel te bereiken. Wees je ervan bewust dat veranderingen tijd kosten, maak de veranderingen klein, doe ze stap voor stap en weet dat wanneer je twee stappen vooruit doet en een terug dat je er nog altijd een verder bent dan waar je was. Lukt het je niet om je doel te bereiken, verander dan niet je doel maar je aanpak. Vraag jezelf niet af waarom iets niet lukt maar vraag jezelf wat je nodig hebt om het te doen slagen.

volkoren producten
gezond
olijfolie
Ga bewust eten

Het is belangrijk dat je blijft eten zodat je lichaam niet in de spaarstand gaat of  allerlei signalen gaat afgeven die ervoor zorgen dat jij een enorme behoefte krijgt aan vet en zoet eten. Zorg ervoor dat je kennis krijgt van gezonde voeding en kijk vervolgens welke kleine verandering jij door kan voeren. Ga jezelf niks ontzeggen dat zorgt voor innerlijke onrust en die werkt altijd tegen je. Eet bewust, neem er de tijd voor en doe het niet even snel tussendoor. Bedenk vooruit wat je wil eten, doe dit wanneer je uitgerust bent en geen honger hebt. Maar vooral leer jezelf kennen, gebruik je misstap om ervan te leren en niet om jezelf af te straffen.

Psst. Naast gezond eten is het ook belangrijk om te kijken naar bewegen, slaap, ontspanning, zingeving en je sociale contacten.

Ga jij voor blijvende verandering, ik sta graag voor je klaar om je daarbij te ondersteunen.
Je kunt vrijblijvend een afspraak maken of het contactformulier invullen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights