Een gezonde leefstijl begint met een goede nachtrust
Het belang van slapen.
We slapen allemaal maar slapen we allemaal ook voldoende. Te kort of te lang slapen heeft nadelige gevolgen voor je gezondheid. Je loopt een groter risico op het krijgen van aandoeningen als obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk of depressies. Aandoeningen waar je niet op zit te wachten en die je kunt voorkomen door voldoende te slapen.
Wat gebeurt er als je slaapt.
Je slaap kent vier fases, te weten inslapen, lichte slaap, diepe slaap en remslaap. Tijdens de diepe slaap herstelt je lichaam, daalt je bloeddruk, worden je hersenen schoon gespoeld en je immuunsysteem versterkt. Tijdens je remslaap verwerk je de gebeurtenissen van overdag, je emoties en word je korte termijn geheugen vrijgemaakt voor nieuwe indrukken.
Tijdens de nacht verkeer je zo’n 50% in lichte slaap, 25% in diepe slaap en 25% in remslaap. De remslaap en diepe slaap zijn dus erg belangrijk voor je gezondheid. Bij een slechte nachtrust wordt er op deze slaapfases vaak bezuinigt.
Hoeveel slaap heb je nodig.
Hoeveel slaap je nodig hebt is voor iedereen anders maar gemiddeld slapen we hier in Nederland zo’n 7,5 uur. Er zijn mensen die minder nodig hebben en sommige hebben meer nodig. Een gezonde hoeveelheid slaap ligt ergens tussen de 6 en 9 uur. Slaap je korter dan 6 uur of langer dan 9 uur dan loop je een groter risico op het krijgen van bovenstaande aan doeningen.
Mocht het zo zij dat dit bij jou het geval is ga dan nooit zelf aan de gang met slaapmiddelen of melatonine maar raadpleeg hiervoor altijd je huisarts of specialist. Verkkerd gebruik van deze middelen werken vaak averechts waardoor je nog verder van huis bent.
Hoe weet je nou wat voor jou voldoende is.
Luister naar je lichaam deze vertelt je precies hoeveel slaap je nodig hebt. Wanneer jij overdag moeite hebt met je concentratie, gaat knikkebollen op momenten dat je stilzit of de hele dag loopt te gapen dan kun je waarschijnlijk wel wat meer slaap gebruiken. Voel jij je duf, heb je hoofdpijn of het gevoel dat je hoofd vol watten zit dan heb je waarschijnlijk te lang in bed gelegen.
Zorg dat je voldoende tijd in bed doorbrengt niet meer en niet minder. Ga je bed uit wanneer je wakker wordt of je wekker gaat. Lekker snoezen is erg verwarrend voor je hersenen en kunnen voor een duf gevoel gedurende de dag zorgen.
Wat is de sleutel tot succes.
Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat er een balans is tussen slaapdruk en ontspanning. Slaapdruk bouw je op door actief bezig te zijn gedurende de dag en zorgt ervoor dat ’s avonds makkelijk in slaap valt en kunt doorslapen. Wanneer inslapen of doorslapen voor jou een lastig is doe dan geen dutjes overdag. Deze dutjes zorgen ervoor dat je slaapdruk afneemt waardoor slapen in de nacht moeilijker wordt.
Wanneer jij gestrest naar bed gaat is dat voor je brein een teken dat er gevaar dreigt waardoor je niet in een diepe slaap valt. In geval van gevaar moet je immers snel kunnen reageren en dat lukt niet als je diep slaapt. Ontspannen lukt het beste wanneer jij gedurende de dag voldoende rust momentjes inplant. We noemen dat micropauzes, kleine pauzes van 1 à 2 minuten na elk uur werken. Tijdens deze korte pauzes kun je een stukje lopen, een kopje koffie of thee halen, even ongestoord naar buiten staren of in je eigen bubbel op het toilet zitten. Deze kleine onderbrekingen maken je ook productiever en daar wordt je baas weer blij van.
Wat heeft slapen met afvallen te maken.
Wanneer je voldoende slaapt hersrellen je spieren en worden deze niet afgebroken en vervangen door vetcellen. Tijdens je slaap maakt je lichaam leptine aan een hormoon dat aangeeft dat je verzadigd bent waardoor je stofwisseling op gang blijft.
Bij te weinig slaap ben je overdag moe waardoor je meer trek hebt en minder energie om te bewegen. Tevens ben je langer wakker en heb je meer tijd om te eten. Je krijgt zo meer energie binnen dan dat je nodig hebt. Dit zorgt ervoor dat je aankomt.
Vermoeidheid zorgt er ook voor dat je stress ervaart. Je lichaam gaat cortisol aanmaken, een hormoon dat stress reduceert en ervoor zorgt dat jij veel insuline in je bloed hebt en vet makkelijker kan opslaan. Dit vet wordt vooral rond je organen opgeslagen.
Door vermoeidheid maakt je lichaam minder leptine aan en meer ghreline. Ghreline is het signaal voor je lichaam dat je honger hebt, door dit constante gevoel van honger gaat je lichaam in de spaarstand. Jij hebt continue de behoefte om te eten en je stofwisseling gaat langzamer werken om zo energie te kunnen besparen.
Al deze punten samen zorgen ervoor dat het je heel moeilijk wordt gemaakt om af te vallen of op gewicht te blijven.
Kun jij wel wat hulp gebruiken? Ik sta graag voor je klaar.
Maak een afspraak of vul het contactformulier in.