Weet jij al hoe het voor jou werkt?

Vertering volgens Human Design
In Human Design gaat vertering veel verder dan alleen hoe jij je eten verteert. Het gaat over de manier waarop jij het leven verteert. Hoe neem jij het beste de informatie vanuit de wereld in je op. Hoe kun jij deze informatie het beste verwerken.
Maar voor nu beperken we ons even tot het verteren van je voeding.
In dit hoofdstuk kijken we naar wat voor jou de beste manier is om je voeding te verteren. Wanneer je rekening houd met jouw verteringstype, kan jouw spijsvertering optimaal zijn werk doen, en haal je de meeste voedingsstoffen uit je voeding.
Jouw lichaam heeft voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die jouw lichaam zo hard nodig heeft, is het belangrijk om zoveel mogelijk onbewerkte voeding te eten: groente, fruit, volkoren producten, zuivel, noten, vetten, vis, vlees, ei of peulvruchten.
De zes verteringstypen
Human Design telt zes verteringstypen die elke weer zijn onderverdeeld in twee subgroepen. Bij de eerste drie gaat het om hoe je eet, en bij de laatste drie is de omstandigheid waarin je eet belangrijk.
Of jij je verteringstypen wenst te volgen, is natuurlijk geheel aan jezelf.
Hieronder vindt je een korte omschrijving van de zes verteringstypen met hun twee subgroepen.
Eetlust opvolgend en afwisselend: Hoe simpeler, hoe beter is hier het advies. Dit verteringstype is denk ik wel de meest uitdagende van de zes en gaat totaal in tegen wat we krijgen aangeleerd. Het gaat erom dat jij een ingrediënt per keer tot je neemt. Het eten van een AVGtje is voor dit type ideaal. Bij eetlust opvolgend ziet het er dan als volgt uit: je eet eerst je aardappels, dan je vlees en als laatste je groenten helemaal op. Bij eetlust afwisselend gaat het erom dat een product tegelijk in je mond hebt. Je kunt hier een hapje groenten nemen dan een hapje aardappelen, dan weer een hapje groenten, hapje vlees en ga zo maar door. Veel mensen met dit verteringstype hebben last van hun darmen en moeten erg wennen wanner ze besluiten om hun vertering te respecteren.
Smaak open en gesloten: Hierbij gaat het om wat je nu lekker vindt: lokale voeding van het seizoen. Jouw lichaam geeft precies aan wat het nodig heeft. Het kan zo zijn dat jij een periode lang hetzelfde eet en de volgende periode weer wat anders. Dit kan voor je omgeving overkomen als heel saai en eentonig, maar voor jou is dat helemaal goed. Bij smaak open hou je zeker vast aan vaste routines en ben je specifiek in wat je lekker vindt, maar sta je er wel voor open om af en toe eens wat nieuws te proberen. Bij smaak gesloten ben je meer het type wat de boer niet kent, dat eet hij niet, en dat is helemaal prima.
Dorst warm en koud: Om je vertering te helpen drink jij waarschijnlijk veel, maar bij dorst draait het voornamelijk om de temperatuur van je voeding. Heb jij dorst warm, dan is jouw systeem koud en gebruik je voeding om deze op te warmen. Het gaat niet alleen om de temperatuur van je voeding, maar ook om voeding die jou energetisch kunnen verwarmen, zoals bijvoorbeeld gember of rode pepers. Bij dorst koud is het precies andersom, en zul jij waarschijnlijk een fles water in de koelkast hebben staan om te kunnen drinken. Ook hier gaat het niet enkel om de temperatuur van voeding, maar ook om producten die jou energetisch kunnen afkoelen, zoals peperemunt en komkommer.
Aanraking kalm en nerveus: Het gaat hierbij om de omstandigheid waarin je eet. Het gaat niet om de fysieke aanraking maar om de prikkels in je omgeving. Bij kalm ben jij in de basis al wat geprikkeld en werkt jou spijsvertering het beste wanneer jij in alle rust zonder al te veel geluiden en afleidingen kunt eten. Mindfull eten, ademhalingsoefeningen en meditatie zijn voor dit type uitermate geschikt. Bij nerveus ben jij in de basis heel rustig en ga jij juist heel goed op veel prikkels. Bi jou werkt je spijsvertering veel beter als er afleiding of beweging is. Lopend je lunch opeten werkt voor jou dus super goed.
Geluid hoog en laag: Jij hebt een gevoelig gehoor, en dit heeft invloed op jouw verteringssysteem. Bij geluid hoog ga jij goed op geluiden om je heen. Let er wel op dat je het geluid kunt waarderen en prettig vindt om naar te luisteren. Volledige stiltes zijn niks voor jou. Bij geluid laag ben je erg gevoelig voor geluid, en werkt jouw spijsvertering het beste als er geen geluiden om je heen zijn. Gezellig uit eten met vrienden, praten tijdens het eten en eten tijdens het praten werkt voor jou niet zo goed. Kun je dan nooit meer gezellig uit eten, zul je je misschien afvragen. Het antwoord is kort: ja zeker kan dat wel, maar zorg er ook voor dat je regelmatig in alle rust kunt eten.
Licht direct en indirect: Het meest gevoelige type van het stel. Jij bent gevoelig voor licht, en dat geldt zowel voor zon als lampen of kaarsen. Bij licht direct werkt jou spijsvertering als de zon op is, en werkt deze minder goed als de zon onder is. ‘s Avonds laat een zware maaltijd nuttigen werkt voor jou niet zo goed; dit kun je beter overdag doen. Bij licht indirect heb jij het niet zo op daglicht, en werkt jouw spijsvertering beter in de nacht. Het is voor jou dan ook prima om ‘s avonds laat nog te gaan eten.
Samenvatting
Door rekening te houden met je spijsverteringstype en respect te hebben voor dat wat werkt voor jouw lichaam zorg je ervoor dat deze optimaal zijn werk kan doen. Het zorgt ervoor dat het voor jou alles eruit haalt, wat erin zit en dat zul jij merken.
Jij zal merken dat je veel lekkerder in je vel gaat zitten, minder tot geen last meer hebt van je maag of darmen en ervaren dat het leven veel gemakkelijker, leuker en slanker kan zijn.
Ja je leest het goed. Rekening houden met je verteringstype kan er zelfs voor zorgen dat jij gaat afvallen. Door de optimale werking van jou spijsvertering is jouw lichaam beter in staat om de binnen gekregen voedingsstoffen te verbranden en te gebruiken.
Wil jij weten welk verteringstype je ben en hoe dit zich vertaalt naar jou leven?
Vraag gratis je persoonlijke routekaart aan of plan een gratis advies gesprek in.
Heb respect voor je lichaam, dan doet het zoveel meer voor jou!
