Waarom lukt het niet

Aan kennis ontbreekt het je vast niet en wilskracht heb je ook. Hoe kan het dan dat elke nieuwe poging niet oplevert wat je voor ogen had.  Is dat wat je graag wil uberhaupt wel mogelijk. 

Je wil zo graag die extra kilo’s kwijt, meer bewegen, gezonder eten, op tijd naar bed, minder drinken, stoppen met roken of wat dan ook. Het liefste wil je dat je dat even snel voor elkaar krijgt. Je laat er geen gras over groeien , je begint meteen. Stel je voor dat je morgen wakker wordt en je goede voornemen is al weer naar de achtergrond gezakt. Dat zou zonde zijn. Dus hoppa je gaat gelijk aan de slag met je goede voornemen.

               

de start
De start

Jij bent er helemaal klaar voor je bent al snel begonnen. Je voelt je goed niets of niemand kan jou nog stoppen om je doel te bereiken. Je zult je vrienden eens laten zien dat je het kan. Je vertelt ze niks over je goede voornemen. Dat scheelt een hoop uitleggen of scheve gezichten op het moment dat het je misschien toch niet lukt.

De eerste dag gaat super, wat ben je trots op jezelf, jij kunt dit. De tweede dag begin je vol goede moed. Gister ging echt super. Je spreekt af met vrienden, het is gezellig en je denkt ach een keertje kan wel, gister ging het hartstikke goed. De volgende dag heb je spijt en het gevoel van de eerste dag ebt weg. De motivatie en je focus nemen af en je beland weer in je oude patroon.

De teleurstelling

Voor vele van jullie is dit verhaal herkenbaar. Je begint vol goede moed, maakt een paar misstappen en gooit vervolgens de handdoek in de ring. Dat is zonde.

Ik snap je teleurstelling maar wees niet zo hard voor jezelf. Ons brein houd van gewoontes en gemak en wil liever alles laten zoals het is.

Betekent dat dat je niet kunt veranderen?

Gelukkig niet. Wat je nodig hebt is een positieve houding en de volgende zeven stappen.

patronen doorbreken

storyset

De zeven stappen naar succes
  1. Je begint met je zelf de vraag te stellen waarom je het wil. Vervolgens stel je jezelf nog twee keer de vraag waarom je het wil. Kun je hier drie keer antwoord op geven dan weet je zeker dat jij het wil en dat je het niet voor iets of iemand anders doet. Dit noemen we intrinsieke motivatie en is erg belangrijk om je doel te bereiken.
  2. Wanneer je doel helder is bedenk dan welke tussen stappen je kunt maken. Hak je doel in kleinere stukken waar je elke keer weer naar toe kan werken. Vier elke keer je succes wanneer je dat tussen doel bereikt hebt. Deze successen houden je gemotiveerd.
  3. Bespreek je goede voornemens met de mensen om je heen. Zij kunnen dan rekening met je houden maar  je ook steunen of motiveren op de momenten dat je dat nodig hebt. Maar het kan voor jou ook werken als die wel bekende stok achter de deur.
  4. Als de mogelijkheid daar is doe het dan samen met iemand anders. Je kunt elkaar erdoorheen trekken op moeilijke momenten, elkaar motiveren om door te gaan. Samen sta je sterker en het is nog gezellig ook. Heb je geen maatje kunnen vinden. Weet dat er ook talloze apps beschikbaar zijn om je te motiveren.
  5. Bekijk je doel positief. Zie het niet als een straf maar als een beloning. Hou voor ogen wat je ervoor terug krijgt als je doorzet. Kijk vooral naar wat je allemaal kunt en mag en niet naar wat je niet meer wil.
  6. Je kunt je doel altijd aanpassen. Een vooraf gesteld doel is niet heilig. Wanneer jij gaande weg merkt dat je je doel wil bijstellen dan ben je daar vrij in. Jij bepaalt wat je doel is en niemand anders.
  7. Wanneer je meerdere doelen hebt pak ze dan een voor een aan. Werk niet aan meer dan twee doelen tegelijk. Geef jezelf vooral de tijd om te wennen een je nieuwe gewoontes. Neem niet te veel hooi op je vork. De kans dat het eraf valt wordt alleen maar groter.
Tot slot

Wees bovenal lief voor jezelf en trots dat je dit doet. Bedenk dat je ook niet in een dag hebt leren lopen. Gun jezelf de tijd om te veranderen wat jij wil veranderen op een manier die bij jou past. We kennen allemaal zo’n dag waarop het even niet lukt. Weet dat je elke dag weer met frisse zin kunt beginnen. Wees positief, geloof in jezelf. Alles wat je nodig hebt om te veranderen zit jou.

Succes

Liever wat hulp van een professional?
Vul het contact formulier in op https://balansinzigt.nl/contact
Of maak direct een afspraak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights