“We kunnen maar moeilijk van zoete lekkernijen afblijven, maar waarom is dat zo? Hoe dat zit lees je in deze blog.”

We zijn allemaal geboren met een voorkeur voor zoet en vet eten daarnaast activeert suiker het beloningscentrum in je hersenen. Het eten van suiker zorgt ervoor dat het stofje dopamine wordt vrijgemaakt en dit stofje zorgt ervoor dat je je gelukkig voelt. Na verloop van tijd went je lichaam daaraan en heb je steeds meer suiker nodig om datzelfde gevoel van geluk te ervaren.

Toch zeggen wetenschappers dat suiker niet verslavend is. Suiker is een voedingsstof en geen gif zoals alcohol of drugs, het heeft geen destructief effect op het lichaam. De verslaving is niet lichamelijk maar geestelijk, je denkt suiker nodig te hebben.

suiker
Ik voel me rot als ik geen suiker eet.

Je lichaam raakt gewend om zijn energie uit suiker te halen en gaat protesteren wanneer deze zijn energie uit bijvoorbeeld vet moet halen. Daardoor kun jij je vermoeid, prikkelbaar of zelfs misselijk voelen. Geef je lichaam de tijd om hier aan te wennen, het zal uiteindelijk zijn vetvoorraad gaan aanspreken om aan energie te komen.

Na een of twee dagen en in enkele gevallen duurt het iets langer zal jij je weer beter gaan voelen. Je zal langzaam meer energie gaan krijgen en minder eetbuien. Heb wel geduld dit gaat niet zo snel als dat je zou willen

 

Is suiker dan de enige manier om je gelukkig te voelen?

Nee zeker niet, datzelfde stofje dopamine wordt ook aangemaakt wanneer je beweegt, naar goeie muziek luistert of gewoon iets doet wat je leuk vindt om te doen. De reden waarom het dan toch zo moeilijk is om ermee te stoppen heeft te maken met gewenning. Niet je lichaam maar je brein blijft om suiker vragen. Wanneer je jezelf leert om te genieten van andere dingen in plaats van eten van suikerrijke producten dan gaat het je lukken om je suiker inname te beperken.

Je zult meer energie gaan krijgen daardoor zal het bewegen makkelijker gaan. Meer bewegen betekent vaak ook beter slapen wat er toe leid dat je je goed voelt en beter in staat bent om verleidingen te weer staan. Het wel bekende domino effect, één verandering zorgt voor meerdere veranderingen. Maak de verandering voor jezelf niet te groot, met kleine pasjes kom je ook vooruit.

koekjes
suikerhoudende frisdrank
calorierijke snoepjes
Waarom zou je minder suiker eten.

Suiker is voornamelijk lekker, het geeft je lichaam energie maar geen voedingsstoffen die het nodig heeft om goed te kunnen werken. Te veel suiker zorgt voor een verstoring van de stofwisseling in je lichaam, het signaal dat je vol zit raakt verstoord waardoor je meer gaat eten dan je nodig hebt.

Wanneer je meer energie binnen krijgt dan dat je nodig hebt wordt deze opgeslagen als vetreserves. Wanneer er continue genoeg energie aanwezig is  zal het lichaam deze reserves niet aanspreken, je zal langzaam zwaarder worden. Na het eten van suiker voel je je vaak goed, dit gevoel wordt meestal gevolgd door een dip. Je wil je weer goed voelen en zal deze dip weer opvangen met suiker en zo is het cirkeltje rond.

Tips om te minderen met suiker
 • Voorkom stress
  Stress zorgt ervoor dat je lichaam gaat schreeuwt om zoet en vet eten
 • Eet voldoende verdeeld over 3 maaltijden per dag 
  Zorg ervoor dat je geen honger hebt, zo voorkom je een vreetbui
 • Eet bij elke maaltijd voldoende eiwitten
  Eiwitten zorgen ervoor dat de koolhydraten geleidelijk worden opgenomen in je bloed
 • Beweeg regelmatig
  Door te bewegen maakt je lichaam dopamine aan, slaap je beter, heb je meer energie en voel je je goed
 • Haal geen zoetigheid in huis of ruim het ergens ver weg op
  Wanneer het niet voor het grijpen ligt geef je jezelf de tijd om je te bedenken
Wat krijg je ervoor terug
 • Meer energie
 • Minder hoofdpijn
 • Betere weerstand
 • Hogere productiviteit
 • Gezond gewicht
 • Geen drang naar zoetigheid
 • Geen vreetbuien meer
gezonde leefstijl

"Soms moet je vergeten wat je voelt en onthouden wat je waard bent."

Voor vragen, hulp of ondersteuning kun je altijd contact met mij opzoeken. 
Je kunt ook direct een afspraak maken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights